Pinseri:

Pinseri on sileäkarvainen, keskikokoinen ja ylväsryhtinen koira, jolla on sulavat linjat ja neliömäinen rakenne. Hyväksytyt värit ovat musta ruskein merkein eli black & tan sekä yksivärinen punaruskea.
Eloisuus, temperamentikkuus, itsevarmuus ja luonteen tasaisuus yhdistyneenä älykkyyteen ja kestävyyteen tekevät siitä miellyttävän koti-, vahti- ja seurakoiran.
Pinserin alkuperäinen käyttötarkoitus rotta- ja vahtikoirana näkyy luonteissa vielä tänäkin päivänä, mikä tekee pinseristä usein haastavamman kuin perinteiset seurakoirarodut. Sillä ei yleensä ole kovin suurta miellyttämishalua, koska alunperin rotu on tarkoitettu työskentelemään itsenäisesti rotantorjuntatehtävissä sekä hälyttävänä vahtikoirana. Pinseri ei kuitenkaan yl ole herkkähaukkuinen, eikä vahtihaukku jää päälle. Nyky pinserit on avoimempia ja sosiaalisempia, mutta on tavallista että ne suhtautuu välinpitämättömästi tuntemattomia kohtaan. Agressiivisuus, liiallinen varautuneisuus / arkuus on hylkääviä virheitä.

Aktiivinen ja leikkisä pinseri on väsymätön lenkkikaveri ja monipuolinen harrastuskoira, jonka kanssa voi harrastaa eri lajeja kuten rally-tokoa, agilitya, jäljestystä, noseworkia, koiratanssia, tokoa, koiranäyttelyitä, hakua jne. - yksilöstä riippuen. Pinseri on älykäs ja nopea oppimaan, mutta koska erityisen miellyttämishaluinen se ei tyypillisesti ole, vaaditaan ohjaajalta usein motivoimista, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä sekä huumorintajua. Koulutuksen tulee olla johdonmukaista ja määrätietoista, mutta ehdottoman positiivista. Pinserin pennun, kuten jokaisen pennun kanssa rodusta riippumatta tulisi suorittaa pentu-/ arkitottelevaisuuskurssit koirakoulussa pennun kotiuduttua.

Pinseri on suhteellisen terve ja pitkäikäinen rotu, etenkin kun ottaa huomioon kannan pienen koon.

Nuorten pinsereiden yleisin vaiva on halkeilevat ja kärjistään verta vuotavat korvanlehdet. Tätä voi ennaltaehkäistä korvalehtien kärkiä rasvaamalla mikäli ne kuivuvat ja laittamalla kylmällä / tuulisella säällä pipon päähän korvia suojaamaan.

Toinen pinserille ominainen vaiva on ensimmäiseen penikkatautirokotukseen liittyvä rokotusreaktio. Oireet ilmaantuvat yleensä 8-14 vuorokauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja ilmenevät tyypillisesti nikotteluna, tasapainovaikeuksina, vapinana ja oksenteluna. Ensiavuksi annetaan kyytabletti heti oireiden ilmettyä, jolloin oireet usein häviää tai vähintäänkin lievenee. Oireet voivat kestää muutaman vuorokauden. Vastaavia oireita ei yleensä esiinny enää seuraavilla rokotus kerroilla.

Pinserit kuuluu Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan - PEVISA, jossa pentujen rekisteröinnin ehtona pinserin osalta on silmien ja lonkkien tutkiminen pentueen vanhemmilta. Silmäsairauksista rodussa esiintyy perinnöllistä harmaakaihia ja PHTVL/PHPV. Lievää lonkkaniveldysplasiaa (C) esiintyy myös jonkin verran, mutta sen ei ole todettu aiheuttavan olennaista haittaa näin kevytrakenteiselle koiralle.

Pinseri on varsin helppohoitoinen. Sileälle turkille ei tarvitse tehdä muuta kuin suorittaa harjaus silloin tällöin esim. kumisualla. Hoitotoimenpiteet koostuvat lähinnä normaaliin terveydenhoitoon: Pesuun, hampaiden ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkaamiseen, sekä tasapainoisesta laadukkaasta ruokinnasta- ja riittävästä liikunnasta plus loishäädöstä huolehtimiseen.

Pinserit ei yleensä pidä vesisateesta ja kylmästä. Niillä ei ole pohjavillaa, joten ne palelee herkästi ja tarvitsee kylmällä ilmalla vaatetta ylleen. Pinserit rakastaa lämpöä ja useimmat nukkuvat mieluiten peiton alla. Oma peitto onkin pinserin vakiovaruste.