Pinseri:

Pinseri on sileäkarvainen, keskikokoinen ja ylväsryhtinen koira, jolla on sulavat linjat ja neliömäinen rakenne. Hyväksytyt värit ovat musta ruskein merkein eli black & tan sekä yksivärinen punaruskea eri sävyissään. Rotumääritelmän mukainen säkäkorkeus on 45-50 cm ja paino 14-20 kg. Eloisuus, temperamentikkuus, itsevarmuus ja luonteen tasaisuus yhdistyneenä älykkyyteen ja kestävyyteen tekevät pinseristä miellyttävän koti-, vahti- ja seurakoiran.

Pinserin alkuperäinen käyttötarkoitus rotta- ja vahtikoirana näkyy luonteissa vielä tänäkin päivänä, mikä tekee siitä usein hieman haastavamman kuin perinteiset seurakoirarodut. Sillä ei yleensä ole kovin suurta miellyttämishalua, koska alunperin rotu on tarkoitettu työskentelemään itsenäisesti rotantorjuntatehtävissä sekä hälyttävänä vahtikoirana. Pinseri ei kuitenkaan ole herkkähaukkuinen, eikä vahtihaukku jää päälle. Nyk. pinserit on avoimempia ja sosiaalisempia ja monet hyvinkin avoimia ja sosiaalisia, mutta on tavallista että ne suhtautuvat välinpitämättömästi tuntemattomia kohtaan. Agressiivisuus, liiallinen varautuneisuus ja -arkuus ei kuulu pinserin luonteeseen, ne on hylkääviä virheitä.

Aktiivinen ja leikkisä pinseri on väsymätön lenkkikaveri ja monipuolinen harrastuskoira, jonka kanssa voi harrastaa eri lajeja kuten rally-tokoa, agilitya, jäljestystä, noseworkia, koiratanssia, tokoa, hakua, koiranäyttelyitä jne. - yksilöstä riippuen. Pinseri on älykäs ja nopea oppimaan, mutta koska erityisen miellyttämishaluinen se tyypillisesti ei ole ja on vilkas, vaaditaan ohjaajalta usein motivoimista, kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä sekä huumorintajua. Koulutuksen tulee olla johdonmukaista ja määrätietoista, mutta ehdottoman positiivista. Pinserin pennun, kuten jokaisen pennun kanssa rodusta riippumatta tulisi käydä pentukurssi koirakoulussa pennun kotiuduttua ja ohjattua perustottelevaisuus koulutusta on hyvä jatkaa myös nuorella iällä.

Pinseri on suhteellisen terve ja pitkäikäinen rotu, etenkin kun ottaa huomioon kannan pienen koon. Sen keskimääräinen elinikä on 12-14-vuotta.

Nuorten pinsereiden yleisin vaiva on halkeilevat ja kärjistään verta vuotavat korvanlehdet. Tätä esiintyy noin puolella pinserikannasta. Vaivaa voi ennaltaehkäistä korvalehtien kärkiä rasvaamalla mikäli ne kuivuvat, sekä laittamalla kylmällä ja tuulisella säällä pipon tai vaikka säärystimen päähän korvia suojaamaan. Esiintyy yleisimmin lievänä, joka paranee nopeasti oikealla hoidolla. Osalla voi vaivata pidempään, mutta loppuu yleensä iän myötä. Mahdolliset vaikeammat tapaukset on oma lukunsa ja vaatii tietenkin eläinlääkärin hoitoa. Tällöin on syytä epäillä vaskuliittia, joka varmistetaan koepalasta.

Toinen pinserille ominainen vaiva on ensimmäiseen penikkatautirokotukseen liittyvä rokotusreaktio. Oireet ilmaantuvat, jos ovat ilmaantuaakseen yleensä 8-14 vuorokauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta ja ilmenevät tyypillisesti nikotteluna, tasapainovaikeuksina, vapinana ja oksenteluna. Ensiavuksi annetaan kyytabletti heti oireiden ilmettyä, jolloin oireet usein häviää tai vähintäänkin lievenee. Oireet voivat kestää muutaman vuorokauden. Vastaavia oireita ei yleensä esiinny enää seuraavilla rokotus kerroilla. Ole yhteydessä kasvattajaan heti jos oireita ilmenee. Jos ei oireet helpota kyytabletilla tai ilmenee voimakkaita oireita, on tietenkin mentävä välittömästi eläinlääkäriin.

Pinserit kuuluu Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan - PEVISA, jossa pentujen rekisteröinnin ehtona pinserin osalta on silmien ja lonkkien tutkiminen pentueen vanhemmilta. Silmäsairauksista rodussa esiintyy perinnöllistä harmaakaihia ja PHTVL/PHPV. Lievää lonkkaniveldysplasiaa (C) esiintyy myös jonkin verran, mutta sen ei ole todettu aiheuttavan ongelmia näin kevytrakenteiselle koiralle.

Pinseri on varsin helppohoitoinen rotu. Sileälle turkille ei tarvitse tehdä muuta kuin suorittaa harjaus silloin tällöin esim. kumisualla. Hoitotoimenpiteet koostuvat lähinnä normaaliin terveydenhoitoon: Pesuun, hampaiden ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkaamiseen, sekä tasapainoisesta laadukkaasta ruokinnasta- ja riittävästä liikunnasta sekä loishäädöstä ja rokotuksista huolehtimiseen.

Pinserit ei yleensä pidä vesisateesta ja kylmästä. Niillä ei ole pohjavillaa, joten ne palelee herkästi ja tarvitsee kylmällä ilmalla vaatetta ylleen. Ne rakastaa lämpöä ja useimmat nukkuvat mieluiten peiton alla. Oma peitto onkin pinserin vakiovaruste.